Lucifer brandt los: Het Raadsel van de Broeders.

 Broeder Lucifer

Dinsdag 12 januari , klokslag 22.00. In het donker was het nauwelijks te zien maar vanuit de linkertoren van het klooster van Narziss kringelden vanuit het zwarte vensterpijpje de sliertjes langzaam de lucht in. Witte rook! Het werd gezien door een enkele bosbewoner, o.a. door de Korenwolf en La Chouffe, maar verder hadden weinigen het door. De grote klok is tot nu toe nog niet geluid, maar secretaris-broeder Q pakt het touw middels deze nieuwsbrief in handen en we laten het nieuws nu horen.

Narziss is uitgebreid! Vier Broeders zijn gevraagd zich aan te sluiten bij het organiserend Genietschap van Narziss , De Raad van…  voorheen Tien, en zei antwoorden allen “Ja”.

Abt-broeder Lucifer zit achter zijn zware eikenhouten bureau en kijkt onderzoekend de broeders Julius en Primus aan. Zij zijn drie broeders van het eerste Narziss-uur. De vierde Founding Father van het Genietschap is Monk. Hij laat in de kruidentuin zijn tekkels uit.

Voor de vier oudsten is de komst van de vier nieuwsten zowel spannend als goed nieuws.Een toetreding van maar liefst vier nieuwe broeders tegelijk is tot nu toe in de geschiedenis van Narziss niet voorgekomen. Nieuwe broeders brengen nieuwe ontwikkelingen met zich mee, nieuwe ideeën, een nieuwe visie wellicht, ook op de toekomst van Narziss.
Dat is spannend,… maar ook goed.
De missie zoals tien jaar geleden is vastgelegd is een serieuze taak…
Verum Gaudium Res Severa Est, – Ware Vreugde Is Een Ernstige Zaak, ofwel Genietschap!
Julius, Primus, Monk en Lucifer weten nog goed hoe ze die befaamde 13e september aan de stamtafel zaten. Bloedserieus en met een grote grijns. We gaan wat beginnen en het moet bijzonder zijn.

Serieus dus. Als Narzissbroeder geef je elk jaar in september ( de jaarvergadering ) antwoord op ”De Vraag”: Ga je verder als Broeder van Narziss? , ofwel, draag je actief bij aan het organiseren van diverse geniet-evenementen zoals proeverijen of andere activiteiten die draaien om de promotie van speciaalbier.
Actief houdt bij Narziss in dat je één keer per maand ( minimaal ) vergadert, in alle evenementen meedenkt en in minstens één evenement meedraait in het organiserend comité. Het aantal evenementen per jaar wordt o.a. door vraag en beschikbaarheid bepaald maar Narziss heeft zichzelf opgelegd te streven naar minimaal drie evenementen in proeflokaal het Mingelmous.
Actief betekent verder dat je niet gek moet opkijken van een opdracht om gekleed als kabouter op de hei te verschijnen op een mooie zondagmiddag. Gekte is een gave.

Tien jaar na de oprichting van Narziss merkte de Raad van ( inmiddels ) tien dat het moeilijker werd de Broeders te verzamelen. Terwijl er veel ideeën in het vat zitten en het iedere vergadering weer gist van enthousiasme is de Narzissraad geen gezelschap meer van ( tamelijk ) jonge ( vrij-vaak-vrij-gezelle ) mannen en vrouwen. Stamgastbroeders gingen iets verder van de boom leven. Liefde, gezin, huis gezondheid en werk vroegen de nodige aandacht. Terwijl de gemotiveerdheid onverminderd bleef werd de tijd ( bijvoorbeeld voor vergaderen ) een belemmerende factor.

Toen tijdens de laatste vergadering ”De Vraag” werd gesteld twijfelde een drietal broeders sterk of ze de missie zoals beschreven nog konden volbrengen. Zoals gezegd: Ware Vreugde Is Een Ernstige Zaak,…. Wat konden zij Narziss het komende jaar bieden? We moeten wel krachtig blijven.
Aangezien flexibeler vergaderen ( soms op dinsdag , soms op woensdag ) ook lastig bleek voor diverse broeders en hun diverse agenda’s werd besloten de armslag van Narziss te versterken door de Raad van Tien uit te breiden. Het Stamwortgehalte mocht omhoog!
En zo gingen de Broeders kijken. Kijken, luisteren en meenemen. In gesprek, in voortzetting van gesprekken naar Brouwerij Mommeriete,…. Alwaar eind september de Fraters Enigma – ”het geheim van de broeders” – werd gebrouwen.
De Fraters Enigma is op het fust gezet en zondagmiddag 10 januari geschonken en gedronken.
Na een aanvankelijk teleurstellende eerste toon viel de Fraters Enigma beter in de smaak naarmate hij warmer werd. De eerste dronk was eenvoudigweg te koud waardoor de subtiliteit van de smaak niet tot zijn recht kwam. Dat de Fraters Enigma een subtiel bier is telde waarschijnlijk sterk mee in de beleving. De broeders van Narziss zijn wellicht niet de subtielsten en enkelen hadden een krachtiger afdronk verwacht.
Uiteindelijk kwam de F.E. na twee dagen later beter tot zeer goed tot zijn recht toen hij, met meer schuimkraag, werd geschonken nadat de vier nieuwe leden aan tafel waren gevraagd en  ”ja” hadden gezegd. Klokslag 22.00. Het Raadsel van de Broeders.

Veertien stoelen aan de vergadertafel dus. Vier nog zonder naam in de rugleuning. Broeder Wichardus is in zijn werkplaats alvast het hout aan het uitzoeken. Morgen aan de slag.
De nieuwe Broeders is opdracht gegeven tijdens de volgende vergadering in februari hun visie op Genietschap en hun Broedernaam te presenteren. Zij zullen hun burgerbestaan vanaf dan gedeeltelijk inleveren en binnen de orde van Narziss bekend staan onder deze naam.
De kans dat hun burgernaam wordt vergeten is aanzienlijk. Broeder Q probeert met Eefting Online Marketing zijn burgernaam nog enigszins te behouden maar de term Q! lijkt regelmatig een betere merknaam.

Ondertussen is het in het klooster van Narziss rustig maar bedrijvig. Na de vergadering zijn Broeder Q en Broeder Lambiek, elk op hun kamer  aan het schrijven geslagen. Broeder Q aan de nieuwsbrief, broeder Lambiek aan het script en scenario van ”The Meaning of Beer”. Broeders Castellus en Da Vinci bespreken in de keuken de bieren die broeder Primus heeft vastgelegd bij ”Bij Thijs” in Vlagtwedde. De proeverij die op stapel staat voor zeven februari is een pittige, zo menen zij. ”Happy New Beer?” vraagt Da Vinci, “Heeft Wichardus die naam bedacht?” Ze kunnen niet zien hoe, in de werkplaats, broeder Wichardus staat te grijnzen. Dit kan echter ook zijn omdat hij één van de broedernamen al weet. Broeder Nicodemus staat in de collegezaal. Hij legt tien Chinese scholieren uit hoe je, in net Engels ”distinguished” uitspreekt. …. Niemand weet waarom.

Julius, Primus en Lucifer wachten op broeder Monk. Als deze binnenkomt met zijn twee tekkels, zet hij zijn kap af en vraagt: ” En de andere belangstellenden? ” Lucifer knikt: “Die berichten we, wellicht subtiel, wellicht meer direct, dat ze in september alert moeten zijn. Kan nog wel een interessant jaar worden voor Narziss”.
De vier  broeders wandelen rustig naar de keuken langs de galerij waar de portretten hangen van Broeder Simonus, Maximus, Luthin, zuster Morphine, broeder Elfictus, Zatte Bie,…. ( dit schilderij wordt door Primus even rechtgehangen ) en zuster Chimay.
”Pittig!” zegt Castellus tegen Primus als de vier oudsten de keuken binnenkomen. ”Wat?,… vergaderen met veertien?”, vraagt Lucifer.  ”Nee,… Happy New Beer”  ”Oooh,… ja”,
De zes broeders gaan aan de eettafel zitten. Lucifer kijkt weer onderzoekend rond.  ”Ik heb er een goed gevoel bij,”  grijnst Julius”, …. ”Bij Happy New Beer?” vraagt Da Vinci … ”ook!”,….de rest knikt instemmend. ”Waar zijn de anderen?”.

”Tijd voor een Pint” zegt Primus. Nog meer instemming. ”Zit er nog Fraters Enigma in het fust?”, vraagt Monk. ”Nog net genoeg”, zegt Castellus en hij luidt het keukenbelletje. Een fel geklingel schalt door het klooster.  Wichardus, Lambiek en Nicodemus kijken op van hun werk en spoeden zich naar de keuken.
Q komt later. Hij was inmiddels naar de grote toren gelopen. Q hoort het belletje niet omdat hij net met heel zijn gewicht aan het touw hangt van de grote klok. De kolos is in beweging gekomen en slaat zijn eerste klepelslag. In het bronst trilt de eerste slag door tot in de inscriptie:

”Verum Gaudium Res Severa Est”, …

 

Broeder Lucifer

Het raadsel van de broeders!